Šest besplatnih predavanja o najvažnijim temama za razumevanje digitalne ekonomije

U partnerstvu sa Webiz Edu, platformom za E-learning, izradili smo šest besplatnih predavanja o najvažnijim temama za dalje razumevanje digitalne ekonomije.
Pročitaj više

JEDINSTVENI PRAVILNIK O PDV – zašto je ovaj propis toliko važan za privredu Srbije?

Godinama unazad srpska privreda suočava se sa izazovom obimne regulative i problemom velikog broja pravilnika kojima je uređena oblast poreza na dodatu vrednost (PDV). U Beloj knjizi Saveta stranih investitora u poreskim reformama iz oblasti PDV-a, ovaj problem zauzima prvo mesto
Pročitaj više

ISTRAŽIVANJE USAID-a: UTICAJ KORONAVIRUSA I RAST E-TRGOVINE OBELEŽILI PRETHODNIH GODINU DANA

USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj predstavio je u četvrtak 12.novembra na online konferenciji, nalaze devetog godišnjeg istraživanja “1.000 preduzeća”. Rezultati ankete pokazali su stavove privrede o poslovnom okruženju, prihodima i profitu firmi, broju zaposlenih i mogućnostima za pristup adekvatnim izvorima finansiranja. Nalazi su pokazali i snažan uticaj krize izazvane pandemijom koronavirusa na srpsku ekonomiju.
Pročitaj više

EBRD vebinar “5+1 tajna uspešnog ino-trgovanja”

EBRD Trade Ready tim u Srbiji  poziva mala i srednja preduzeća izvoznike i uvoznike da učestvuju u besplatnom vebinaru u četvrtak, 6. avgusta 2020. od 14h do 15h.
Pročitaj više

EBRD Trgovinski Pasoš, online alat za uspešno trgovanje

U želji da pomogne preduzetnicima da procene svoju spremnost za međunarodno trgovanje u uslovima epidemije COVID-19, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavlja Trgovinski pasoš, besplatan alat koji malim i srednjim preduzećima (MSP) omogućava da samostalno ocene parametre svog izvoza i uvoza.
Pročitaj više

Godinu dana za oporavak privrede od krize

Za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati trećeg ciklusa istraživanja „Zajedno kroz krizu“ koje su sproveli Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.
Pročitaj više

Treći, završni ciklus ankete „Zajedno kroz krizu“

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj, u okviru istraživanja „Zajedno kroz krizu“ posvećenog ekonomskim aspektima krize prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19, pokreće treći ciklus anketiranja privrednika.
Pročitaj više

Firme se na različite načine prilagođavaju krizi

Turizam i ugostiteljstvo sektori su najviše pogođeni pandemijom COVID 19, slede kreativna industrija, saobraćaj i skladištenje, dok se kriza prelila i na IT sektor i industriju, pokazao je drugi ciklus ankete „Zajedno kroz krizu“, koju su realizovali Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.
Pročitaj više

“Konkretno za SME” – radno pravo i GDPR za vreme krize

Peto izdanje iz serije online panela “Konkretno za SME”, koje organizujemo sa ICT Hub-om od izbijanja pandemije koronavirusa održano je u sredu 6.maja i bilo je posvećeno radnom pravu i GDPR-u za vreme krize.
Pročitaj više

Dizajn digitalnog poslovnog modela – četvrti online panel „Konkretno za SME“

Četvrti online panel „Konkretno za SME“ posvećen digitalizaciji malih i srednjih preduzeća, održan je u sredu 29 aprila. U saradnji sa ICT Hub-om predstavili smo javnosti neke od najuspešnijih primera uspešno primenjenih digitalnih poslovnih modela na srpskom tržištu.
Pročitaj više

Treći „Konkretno za SME“ online panel: „Banke i mali biznisi – nova strateška saradnja“

U sredu, 22. aprila, održan je i treći iz serije online panela „Konkretno za SME“, ovoga puta s fokusom na finansije u vreme pandemije COVID-19 i pod nazivom „Banke i mali biznisi – nova strateška saradnja“.
Pročitaj više

KONKRETNO ZA SME – o elektronskoj trgovini u vreme krize

Drugi iz serije online panela „Konkretno za SME“, ovoga puta posvećen elektronskoj trgovini kao jednoj od „gorućih“ tema privrede u vreme pandemije COVID-19, održan je u sredu 15. aprila.
Pročitaj više

Održan prvi „Konkretno za SME“ online panel na temu „Kako prilagoditi poslovanje uslovima krize?“

USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj, u saradnji sa ICT HUB centrom za razvoj tehnološkom preduzetništva i inovacija, pokrenuo je seriju online panela „KONKRETNO ZA SME“ posvećenih poslovanju domaćih malih i srednjih preduzeća u uslovima vanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19.
Pročitaj više

Informator za poslovanje sa hranom tokom epidemije COVID 19

U saradnji sa Sektorom poljoprivredne inspekcije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj pripremio je Informator za subjekte u poslovanju sa hranom tokom epidemije COVID 19.
Pročitaj više

Zajedno kroz krizu – anketa za privrednike

Privredna komora Srbije u saradnji sa USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj, pokrenula je anketu za privredu „Zajedno kroz krizu“ posvećenu ekonomskim aspektima krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa „COVID 19“ i uticaju koji trenutna situacija u Srbiji ima na poslovanje.
Pročitaj više

Sve je u poverenju

Druga konferencija u organizaciji trgovaca „Cro Commerce 2020“ posvećena elektronskoj trgovini održana je u Zagrebu prošle nedelje, a na njoj je učestvovao i Aleksandar Zarić, direktor u oblasti unapređenja poslovnog okruženja na USAID-ovom Projektu saradnje za ekonomski razvoj.
Pročitaj više

Kako inovativne kompanije mogu da finansiraju svoj razvoj?

Sa ciljem da unapredimo pristup izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća u Srbiji realizujemo „Program podrške finansiranju inovativnih kompanija i malih i srednjih preduzeća putem dodatnog kapitala“.
Pročitaj više

U Pirotu održan seminar o elektronskoj trgovini

Prvi u nizu edukativnih seminara posvećenih elektronskoj trgovini za male biznise pod nazivom „Elektronska trgovina – šansa koju ne smete propustiti“, održan je 20. februara u Ugovornoj okružnoj privrednoj komori u Pirotu.
Pročitaj više

Online učenje za inspektore i državne službenike

Pokretanje online platforme za učenje Nacionalne akademije za javnu upravu obeleženo je 11. februara na konferenciji posvećenoj e-learningu. U novootvorenim prostorijama NAJU u Beogradu, najpre je predstavljena platforma za online učenje, a nakon toga je održana panel diskusija na kojoj su učestvovali predstavnici Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije, Kancelarije za informacione tehnologije i
Pročitaj više

Bezbednost hrane i izvozne procedure na Agro Belgrade sajmu

Od 30. januara do 1. februara 2020, u Beogradu je održan međunarodni sajam Agro Belgrade, vodeći sajamsko – konferencijski događaj iz oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva za region Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope koji okuplja najveće srpske kompanije ove industrije i većinu poljoprivrednih zadruga.
Pročitaj više