USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Treći „Konkretno za SME“ online panel: „Banke i mali biznisi – nova strateška saradnja“

U sredu, 22. aprila, održan je i treći iz serije online panela „Konkretno za SME“, ovoga puta s fokusom na finansije u vreme pandemije COVID-19 i pod nazivom „Banke i mali biznisi – nova strateška saradnja“.

Moderatori su bili Kosta Andrić (ICT Hub) i Ivan Milosavljević, ekspert za pristup izvorima finansiranja USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, a sagovornici su im bili Veljko Milićević (DMV Rawfood), Predrag Tošić (direktor Sektora za mali biznis OTP banke) i Aleksandar Vasilski (finansijski konsultant, Valor Group). Učesnici su podelili svoje uvide, iskustva i konkretne preporuke u vezi sa o merama Vlade za pomoć biznisima, koje su ocenjene kao dragocene i brze, ulogom banaka i ključnim izazovima poslovanja i finansijskog oporavka malih biznisa tokom i nakon aktuelne krize.

Na temu kriterijuma banaka u proceni rizika, ocenjeno je da se on verovatno neće dramatično promeniti, s obzirom da banke neće uzimati u obzir poslovanje u mesecima krize nego iz perioda s kraja prošle godine, ali privrednici su mogli da čuju savet da se što pre stupe u kontakt sa svojim bankarima, koji mogu da im pomognu ne samo finansiranjem nego i podrškom u prelasku na online – za otvaranje internet-prodavnica i naplatu platnim karticama.

Među zaključcima panela našla se i ocena sa se „stvari neće vratiti na staro“, što je u stvari i situacija puna dobrih prilika za učenje, prilagođavanje i unapređenja. Primeri za to su ubrzana digitalizacija mnogih biznisa i brzo prilagođavanje na alate rada na daljinu i online konferencije.

Za odgovore na pitanja situacije u kojoj će se biznisi naći „kad ovo prođe“, dugoročnih efekata mera podrške i drugim temama, ali i o saradnji banaka i biznisa uopšte i načinima da ta saradnja bude efikasnija za obe strane, kao što je alat dobarzabanku.rs, poslušajte snimak panela „Banke i mali biznisi – nova strateška saradnja“ na adresi https://www.youtube.com/watch?v=MyqIu8nScpI&t=122s

„Konkretno za SME“ su nedeljni online paneli posvećeni malim i srednjim preduzećima, pokrenuti s ciljem da im ponude konkretne odgovore na izazove poslovanja u uslovima vanrednog stanja. Panele organizuju USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj i ICT HUB.

Latest news
TOP