USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Sve je u poverenju

Druga konferencija u organizaciji trgovaca „Cro Commerce 2020“ posvećena elektronskoj trgovini održana je u Zagrebu prošle nedelje, a na njoj je učestvovao i Aleksandar Zarić, direktor u oblasti unapređenja poslovnog okruženja na USAID-ovom Projektu saradnje za ekonomski razvoj.

Pod sloganom „Sve je u poverenju“ tema konferencije bilo je jačanje poverenja u elektronsku trgovinu kako kupaca, tako i biznisa, za koje ova vrsta trgovine predstavlja jedinstvenu priliku za rast.

Aleksandar Zarić je predstavio aktivnosti koje je USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj tokom prošle i ove godine sproveo u oblasti elektronske trgovine i pre svega na jačanju poverenja i saradnje države, privatnog sektora, preduzetnika, potrošača i svih učesnika u lancu e-Commerce. On je istakao da je u osnovi poverenja znanje odnosno needukovanost o procesu i sigurnosti kupovine preko interneta. „Potrošači nisu edukovani i veoma su nesigurni kada je u pitanju elektronska trgovina“, rekao je on i objasnio da kupci nisu informisani o procesu kupovine preko interneta i bezbednosti, te da imaju strah u vezi sa onlajn plaćanjima. Prema nalazima istraživanja koja je sproveo naš Projekat, kod trgovaca je glavna barijera neinformisanost i nedovoljno znanje o uspostavljanju i vođenju e-prodavnica.

Sa stanovišta poverenja, prema mišljanju Zarića, veoma je važna oznaka poverenja u elektronskoj trgovini. „Ona je važna naročito za  čiste elektronske maloprodavce koji ne mogu da računaju na transfer poverenja iz klasične trgovine kao što mogu višekanalni maloprodavci“, zaključio je on.

Konferenciju „Cro Commerce 2020“ organizovalo je udruženje „eCommerce Hrvatska“, a pored pitanja poverenja, na događaju je bilo reči i o kreiranju web prodavnica, sigurnosti elektronske trgovine, odnosima sa kupcima, organizaciji dostave i drugim izazovima koji prate ovu rastuću industriju.

Latest news
TOP