USAID-OV PROJEKAT SARADNJE ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Radni doručak SAM sa Fiskalnim savetom

Održan tradicionalni radni doručak SAM i Fiskalnog saveta
U petak, 17. maja, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, održan je „CEO breakfast“ – radni doručak Srpske asocijacije menadžera sa članovima Fiskalnog saveta Republike Srbije. Ispred Fiskalnog saveta, u razgovoru su učestvovali Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković, a razgovor su vodile Stanka Pejanović, predsednica SAM i izvršna predsednica Gorenje Group, i Marijana Vasilesku, predsednica Izvršnog odbora Sberbanke u Srbiji.

Nakon uvodnog obraćanja Dragane Stanojević, zamenice direktorke USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, usledila je konstruktivna razmena mišljenja u dobroj atmosferi, uz zajednički stav o ogromnoj važnosti malih i srednjih preduzeća za srpsku ekonomiju. Teme su bile makroekonomska i fiskalna kretanja i trendovi, mere kojima Srbija može da pokrene privredni rast i mogućnosti finansiranja malih biznisa. Istaknut je značaj poreskih podsticaja za mala i srednja preduzeća, ali i preduzetničke fondove koji bi u njih investirali, kao i reforme poreske uprave i razvoj nebankarskih institucija kroz zakonska rešenja kako bi se bio omogućen brži razvoj. Važna tema, kako je istakla Stanka Pejanović, je i odlazak ljudi iz zemlje.

Vladimir Vučkovič je ukazao na rast javnih investicija, kao i pad javnog duga i makroekonomsku stabilnost, ali i nedovoljni privredni rast. Zaključio je da je upravo sada vreme da se privredi omogući da bolje i uspešnije radi i dodao da fiskalni prostor ne mora nužno da se koristi za povećanje plata ili rasterećenje poreza i doprinosa u državnom sektoru, već da i privatni sektor treba da dobije mesto koje zaslužuje. Nikola Altiparmakov istakao da je privredni rast zemlje, pored toga što je ekonomsko pitanje, još i više pitanje vladavine prava i čvrstih institucija. Zaključeno je da su, nakon uspešnog završetka konsolidacije, strukturna neuređenost javnih finansija i nizak privredni rast glavni izazovi fiskalne politike u 2019. i narednim godinama.

Dragana Stanojević je istakla da je, nakon fiskalne konsolidacije, potrebno da se posvetimo podsticajima privrednog rasta, unapređenju poslovnog ambijenta i produbljivanju finansijskog tržišta, naročito za sektor malih i srednjih preduzeća. „Zato su današnje aktuelne teme omogućavanje adekvatnih podsticaja sektoru MSP kako bi lakše odgovorio na zahteve četvrte industrijske revolucije, jačanje institucija i smanjenje birokratskih procedura i nameta, kao i adekvatni i raznovrsni izvori finansiranja u svakoj fazi razvoja preduzeća“, rekla je Dragana Stanojević.

Već tradicionalni skup Srpske asocijacije menadžera sa članovima Fiskalnog saveta Republike Srbije, ove godine je podržao USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.
TOP