USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Predstavljanje rezultata Ankete 1000 preduzeća

U četvrtak, 26. septembra, u Privrednoj komori Srbije, predstavili smo rezultate Ankete 1000 preduzeća, osmog godišnjeg reprezentativnog istraživanja privrednih subjekata u Srbiji pod pokroviteljstvom USAID-a.

Anketa je i ove godine obuhvatila veliki broj tema koje se odnose na poslovno okruženje, pristup izvorima finansiranja i konkurentnost kompanija. Njeni rezultati pružaju realnu sliku o uspešnosti tekućih reformi i predstavljaju dragoceni vodič donosiocima odluka u izgradnji stimulativnijeg okruženja za srpsku privredu i stvaranju uslova za rast i otvaranje novih radnih mesta.

Rezime rezultata Ankete je predstavio Džozef Lauter, direktor USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, nakon čega je usledila panel diskusija u kojoj su o njima razgovarali Nj. E. Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije i Džozef Lauter, dok je razgovor vodila Dragana Stanojević, zamenica direktora Projekta.„Na mene je ostavilo najveći utisak to što je, u svim oblastima o kojima smo govorili, pokazan stabilan napredak", rekao je ambasador SAD Kajl Skat i istakao da je ponosan na rezultate zajedničkog rada sa Vladom Srbije tokom njegovog mandata i ulogu USAID-a u podršci unapređenjima. „Srbiju kao veoma uspešnu zemlju zamišljam tako da sledeći Pupini i Tesle postaju to ovde, u Srbiji“, dodao je Skat.

Jedan od rezultata Ankete je i da 74 odsto preduzeća smatra da je rad javne administracije efikasniji nego pre godinu dana. „Najvažnije je da smo uspeli da promenimo taj mindset, da e-uprava nije kočnica nego podrška“, rekao je ministar Branko Ružić. „Bez dijaloga, upoznavanja nas sa problemima privrede, ne možemo doći do boljeg poslovnog okruženja“, dodao je i naglasio da je digitalizacija jedan od prioriteta države.

Anketa je, između ostalog, pokazala da je tokom proteklih godina preduzećima postalo lakše da posluju u skladu sa zakonima i propisima, kao i da imaju više uticaja na reforme. U 2019. godini, oko 58 odsto preduzeća je ocenilo da je opterećenje zakonima i propisima smanjeno, dok se 64 odsto njih složilo da je mogućnost učešća privrede u reformama regulative porasla. To znači da preduzeća sada imaju bolje poslovno okruženje u kom rastu i stvaraju nove poslove za građane. S druge strane, postoji još mnogo prostora za unapređenja, pogotovo u oblasti prustupa finansijama i korišćenja tehnoloških rešenja, što zahteva kako stvaranje podsticajnog regulatornog okvira, tako i edukaciju i jačanje poverenja.Anketu 1000 preduzeća je sproveo USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i agencijom Ipsos Strategic Marketing.

Fotografije sa događaja možete pogledati na sledećem linku.

 

Poslednje vesti
TOP