USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Održan prvi „Konkretno za SME“ online panel na temu „Kako prilagoditi poslovanje uslovima krize?“

USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj, u saradnji sa ICT HUB centrom za razvoj tehnološkom preduzetništva i inovacija, pokrenuo je seriju online panela „KONKRETNO ZA SME“ posvećenih poslovanju domaćih malih i srednjih preduzeća u uslovima vanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, koji će koji će malim biznisima ponuditi konkretne odgovore na tekuće izazove.

Na prvom panelu, održanom u sredu, 8. aprila s temom „Kako prilagoditi poslovanje uslovima krize?“, predstavnici privrede i stručnjaci su podelili svoja iskustva i savete. Učesnici su bili predstavnici kompanija koje u aktuelnoj situaciji uspešno nastavljaju da rade, ali se i suočavaju sa specifičnim izazovima promenjenih uslova: Vladimir Pavlović (partner i direktor, WM Equity Partners), Aleksandar Ćalović (finansijski direktor, Pekara Pons) i Mile Kocić (predsednik kompanije Yumis). Moderator je bila Sandra Rodić, direktor našeg tima za pristup izvorima finansiranja.

Učesnici su diskutovali o iskustvima ekonomske krize iz 2008/09. godine, koja mogu da budu od koristi i danas: najuspešniji su bili oni koji su se prilagodili okolnostima, što je u aktuelnoj situaciji još važnije. Takođe, predstavili su primere iz svoje prakse kako se pripremaju za vreme nakon krize. Najvažnije teme prvog panela bile su borba za očuvanje likvidnosti preduzeća, izazovi za zaposlenima tokom vanrednog stanja, uticaj krize na lance snabdevanja i sposobnost firmi da se brzo prilagode promenama.

Kao važni faktori, istaknuti su diversifikacija proizvoda, disperzija tržišta i – možda i najvažniji – očuvanje tima zaposlenih. Složili su se da je u ovom periodu ključna transparentnost – otvoreni razgovori sa partnerima o pitanjima potraživanja u narednom periodu. Kao poseban izazov, gosti su diskutovali o transportu i logistici, gde je važna svakodnevna veza sa saradnicima i nadležnima. Kao što je i očekivano, digitalizacija i tehnološka rešenja (kao što je prelazak na online prodaju) su se pokazala kao važna prednost, koja ne važi samo u kriznom periodu.

USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj nastavlja s podrškom privredi i u vreme vanrednog stanja.

Snimak panela možete pogledati ovde .

Latest news
TOP