USAID-OV PROJEKAT SARADNJE ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Svetski dan bezbednosti hrane

Food Dafety Day
7. juna, po prvi put ove godine, širom sveta je obeležen Svetski dan bezbednosti hrane („Food Safety Day“), ustanovljen prošlog decembra na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN i Svetske zdravstvene organizacije, a sa ciljem podizanja opšte svesti o higijeni i bezbednosti hrane u svetu. Koliko je ova tema globalno značajna, govori podatak da jedna od deset osoba na svetu pati od zdravstvenih tegoba izazvanih neispravnom hranom i vodom.

U Srbiji, u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, obeležavanje Svetskog dana bezbednosti hrane je organizovao USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ispred Projekta, Dragana Stanojević se zahvalila Ministarstvu na saradnji i izrazila zadovoljstvo što je događaj okupio na jednom mestu inspekcije zadužene za bezbednost hrane i predstavnike privatnog sektora, na zajedničkom poslu koji će koristiti svim građanima Srbije ali i njenom privrednom rastu. Gostima se ispred Ministarstva obratio Željko Radošević, državni sekretar, kao i Nenad Dolovac, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije i Dragan Pušara, rukovodilac Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor. Naglašena je važnost usaglašavanja zakonodavstva sa EU, jačanje inspekcijskih i laboratorijskih službi kao sistema za kontrolu i usklađivanje i koordinacija rada inspekcija, ali i podrške privredi, a posebno malim i srednjim preduzećima, da povećaju nivo usklađenosti sa zahtevima domaćeg i inostranih trzišta.

Prvi panel se bavio izmenama Zakona o bezbednosti hrane, unapređenjem inspekcijskog nadzora i novinama i planovima u toj oblasti. U panelu su učestvovali predstavnici Poljoprivredne inspekcije, Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Odeljenja sanitarne inspekcije, kao i Prof. dr Miomir Nikšić, šef Katedre za tehnološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta Zemun. Zaključeno je da odgovarajući propisi o bezbednosti hrane ne vrede bez njihove adekvatne primene i da je za bezbednost hrane neophodno jačanje celog sistema kontrole, kao alata neophodnog za zaštitu domaćih potrošača, njihovog zdravlja, ali i jačanja konkurentnosti privrede.

Posetioci su od Branimira Rakića, suosnivača kompanije OriginТrail, imali priliku da čuju i o tome šta četvrta industrijska revolucija može da učini za našu bezbedniju trpezu – o korišćenju novih tehnologija i trendovima u sledljivosti hrane. Na drugom panelu, predstavnici Deleza, Nestlea i Pepsika predstavili su svoju praksu i iskustva na temu bezbednosti prehrambenih proizvoda i govorili o tome kako visoki standardi utiču na konkurentnost i plasman.

USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj nastavlja višegodišnju podršku reformi inspekcijskih službi u Srbiji kako bi se malim i srednjim preduzećima u Srbiji omogućio bolji poslovni okvir i povećao nivo usklađenosti sa zahtevima domaćeg i inostranih trzišta, što uključuje i podršku jačanju sistema bezbednosti hrane „od njive do trpeze“. Više fotografija sa događaja možete pogledati u našoj galeriji.
TOP