USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

KONKRETNO ZA SME - o elektronskoj trgovini u vreme krize

Drugi iz serije online panela „Konkretno za SME“, ovoga puta posvećen elektronskoj trgovini kao jednoj od „gorućih“ tema privrede u vreme pandemije COVID-19, održan je u sredu 15.aprila.

Pod nazivom „e-Commerce – sada i odmah!“, panel je okupio neke od najznačajnijih i najuticajnijih eCommerce igrača na domaćem tržštu. O tome može li elektronska trgovina da bude rešenje za poslovanje malih biznisa u aktuelnoj situaciji, šta je potrebno za „prelazak na online“ i uspešno poslovanje, šta mali biznisi mogu da urade „sada i odmah“ kako bi se prilagodili krizi, govorili su Marko Popović (preduzetnik i kreator servisa Shopen.com), Stevan Cvetković (preduzetnik i kreator Gajbica.rs – online prodaje i dostave voća i povrća) i Marko Ilić (član Upravnog odbora e-Commerce Asocijacije Srbije, suosnivač i menadžer razvoja na @dijaspora.shop). Moderatori su bili Kosta Andrić (ICT Hub) i Aleksandar Zarić, direktor u oblasti unapređenja poslovnog okruženja USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj.

Učesnici su se složili da je aktuelna kriza pokazala koliko je konstantna agilnost važna u svakom vremenu, a pogotovo sada, dok se elektronska trgovina pokazala kao „slamka spasa“ kako za mnoge biznise, tako i za korisnike. Takođe su se složili i sa ocenom da se tržište svakako neće vratiti na stanje pre krize, nakon čega se razgovor okrenuo realnim izazovima s kojima se učesnici svakodnevno susreću u poslu.

Predstavljena su konkretna iskustva i saveti o važnim temama, kao što su načini plaćanja, izazovi isporuke i pitanja kvarljivosti hrane, optimizacije resursa, komunikacije sa korisnicima, izdavanje fiskalnih računa, pitanje poverenja i oznaka poverenja, zakoni na koje biznisi treba da obrate pažnju pri online prodaji i drugo. Snimak panela možete pogledati ovde https://www.youtube.com/watch?v=9P0z0avWcbA&t=7s

„Konkretno za SME“ su nedeljni online paneli posvećeni malim i srednjim preduzećima, pokrenuti s ciljem da im ponude konkretne odgovore na izazove poslovanja u uslovima vanrednog stanja. Panele organizuju USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj i ICT HUB.

Latest news
TOP