USAID-OV PROJEKAT SARADNJE ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Razvoj ekosistema: kick-off konferencija E-commerce Asocijacije Srbije

eCommerce Conference1
Kickoff konferencija E-commerce Asocijacije Srbije održana je 13. juna, u hotelu Hilton u Beogradu. Događaj je predstavio koristi udruživanja i saradnje javnog i privatnog sektora i celokupnog ekosistema uključenog u elektronsku trgovinu, predstavio iskustva regionalnih asocijacija i relevantnih nadnacionalnih tela i ponudio direktne primere iz privrede kako elektronska trgovina može da pomogne razvoj i rast mikro, malih i srednjih preduzeća.

U uvodnom obraćanju, Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, naglasila je da će novi Zakon o elektronskoj trgovini doprineti standardizaciji savremenih oblika trgovine i omogućiti privredi da koristi njene prednosti uz zaštitu interesa i trgovaca i potrošača. Posetiocima su se obratili i Gregori Olson, zamenik direktora USAID-ove kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u Srbiji i Slobodan Marković, tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Nakon izlaganja Zorane Milidrag, predsednice E-commerce Asocijacije Srbije i Jorija Abrahama, izvršnog direktora E-commerce Fondacije Evrope, usledio je panel posvećen iskustvima regionalnih E-commerce asocijacija, sa gostima iz Hrvatske i Makedonije, uz ušešće eksperata E-commerce fondacije Evrope. Aleksandar Zarić, direktor u oblasti unapređenja poslovnog okruženja USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, predstavio je rezultate istraživanja koje je pokazalo da iako 85 odsto ispitanika nije imalo negativna iskustva u kupovini onlajn, čak trećina njih je i dalje skeptična prema ovom obliku trgovine.

Na drugom panelu, koji je bio svojevrsno gostovanje platforme Pojačalo.rs, moderator Ivan Minić je vodio konkretan i inspirativan razgovor u kom su predstavnici malih biznisa koji se uspešno bave elektronskom trgovinom (Dechkotzar, Mandarina cake shop, Tibba Clothes, Boya Porcelain i 2Velo) govorili o prednostima koje donosi u smislu pristupa tržištu, smanjenja troškova, izvora prihoda i drugo.

Konferencija je potvrdila ogromno interesovanje za E-commerce u Srbiji, da već postoje brojne uspešne priče i da su neophodna unapređenja digitalnog ekosistema. Kao ključni izazov na tom putu, identifikovano je poverenje, kao i način da se taj izazov prevaziđe – saradnjom javnog i privatnog sektora.

Događaj je podržao USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj a više fotografija sa događaja pogledajte u našoj galeriji
Poslednje vesti
TOP