USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Kako inovativne kompanije mogu da finansiraju svoj razvoj?

Sa ciljem da unapredimo pristup izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća u Srbiji realizujemo „Program podrške finansiranju inovativnih kompanija i malih i srednjih preduzeća putem dodatnog kapitala“.

Cilj programa koji sprovodimo u saradnji sa WM Equity Partners, jeste da domaće firme pripremi za saradnju sa regionalnim investicionim fondovima, kao i domaćim fondovima za koje se očekuje da će biti osnovani u narednom periodu. U sklopu ovog programa održane su dve radionice, a na prvoj u ICT Hub-u, razmatrani su ključni aspekti finansiranja putem dodatnog kapitala. . Učesnici su mogli da dobiju dragocene savete u oblasti finansijskog menadžmenta, pisanja biznis plana, vrednovanja kapitala, kao i da sagledaju prednosti i mane različitih izvora finansiranja. Pored toga, kompanije su imale jedinstvenu priliku da svoje ideje prezentuju predstavnicima prisutnih „venture capital“ fondova.

Diskusiju u vezi sa pitanjem kako inovativne kompanije mogu finansirati svoj razvoj  moderirali su Vladimir Pavlović, WMEP, Miloš Savić, WMEP i Janos Fabricius Ferke, SmartsUp Ventures, uz aktivno učešće predstavnika regionalnih VC fondova – Valya Nadova,Todor Bershkov i Stanislav Sirkov (LAUNCHhub Ventures), Peđa Predin (SC Ventures) i Milos Matić (ICT Hub Venture).

Nakon toga, takođe u saradnji sa WM Equity Partners (WMEP) i uz podršku „Health Tech Lab“, a u okviru programa Imagine IF! 2020 akceleratora za zdravstveno-tehnološke startape iz Srbijе,  održana su četiri interaktivna panela u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Tom prilikom je 14 inovativnih kompanija i timova imalo priliku da mentorima i predstavnicima regionalnih „venture capital“ fondova prezentuju inovativne ideje fondova, diskutuju o njima, kao i da izraze potrebu za finansijskim sredstvima koja su im neophodna za dalje finansiranje njihovog razvoja.

Latest news
TOP