USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Informator za poslovanje sa hranom tokom epidemije COVID 19

U saradnji sa Sektorom poljoprivredne inspekcije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj pripremio je Informator za subjekte u poslovanju sa hranom tokom epidemije COVID 19.

Informator je objavljen na sajtu ministarstva, na sledećoj adresi http://www.minpolj.gov.rs/informator-za-subjekte-u-poslovanju-sa-hranom-tokom-epidemije-covid-19/?script=lat

Cilj informatora je da proizvođačima i prodavcima hrane otkloni najčešće nedoumice u pogledu bezbednosti hrane tokom epidemije COVID 19, pruži praktične smernice za postupanje tokom trajanja epidemije i u periodu pojačanog rizika i opreza u nedeljama nakon završetka epidemije.

Imajući u vidu da je od proglašenja epidemije COVID-19 u Srbiji, posebna pažnja usmerena na obezbeđivanje dovoljne količine hrane u svim delovima zemlje, stabilno snabdevanje hranom je jedan od najvažnijih prioriteta. Da bi se to postiglo, neophodno je da privredni subjekti u poslovanju sa hranom pristupe reviziji nekih operativnih postupaka u skladu sa novonastalom situacijom. Svrha ovog informatora sačinjenog u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske Agencije za bezbednost hrane (EFSA), jeste da pomogne privrednim subjektima koji posluju sa hranom, da bolje razumeju mere koje je neophodno sprovesti u objektima kako bi zaštitili svoje zaposlene i svoje potrošača, te očuvali određeni nivo proizvodnje i prometa u vremenima krize.

Svi zainteresovani informator mogu preuzeti ovde.

Priprema informatora je samo jedna u nizu aktivnosti koje je USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj sproveo u oblasti sprovođenja zakona o inspekcijskom nadzoru sa fokusom na jačanje inspekcija posvećenih bezbednosti hrane. Na ovaj način promovišemo i podstičemo novi pristup inspekcijskom nadzoru, zasnovan na prevenciji, dobrovoljnom poštovanju propisa, politici samoprovere, uz oslanjanje na digitalne tehnologije.

Latest news
TOP