USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Indeks globalne konkurentnosti 2019: Srbija na 72. mestu

9. oktobra, USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj je učestvovao na konferenciji za medije i predstavljanju rezultata Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju za 2019. godinu, zajedno sa Fondacijom za razvoj ekonomske nauke (FREN), Srpskom asocijacijom menadžera (SAM) i Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije.

Ovogodišnji rezultati ukazuju na napredak Srbije u osam stubova Indeksa: Institucije, Infrastruktura, Veštine, Tržište rada, Finansijski sistem, Veličina tržišta, Dinamika poslovanja i Sposobnost za inoviranje. U oblasti Makroekonomske stabilnosti, zadržana je ista pozicija, dok je pad zabeležen u oblastima Usvajanje informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), Zdravstvo i Tržište proizvoda. Kao rezultat, vrednost Indeksa je ostala nepromenjena, a Srbija je ove godine na 72. mestu.

Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, naglasila je da se Indeks globalne konkurentnosti smatra jednim od najvažnijih indikatora prilikom rangiranja zemalja kod kreditora i potencijalnih investitora. Takođe je dodala da je finansiranje malih i srednjih preduzeća i dalje sfera u kojoj je potrebno znatno poboljšanje i da su ovi rezultati slični onima koje je Projekat dobio u Anketi 1000 preduzeća, prema kojima većina srpskih biznisa i dalje svoje poslovanje finansira isključivo sopstvenim sredstvima. Stanojević je izrazila i nadu da će Zakon o alternativnim finansijskim fondovima omogućiti napredak Srbije u ovoj oblasti.

Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade, rekao je da će poreske i regulatorne reforme u vezi sa digitalnom ekonomijom pokrenuti dalja unapređenja pozicije Srbije u Indeksu.

Poslednje vesti
TOP