USAID-OV PROJEKAT SARADNJE ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Higijenski inženjering i dizajn za hladnjačare: „Čistoća je pola posla“

Tokom maja 2019, sa Ministarstvom poljoprivrede organizovali smo seriju obuka za hladnjačare čija je tema bio higijenski inženjering i dizajn.
Tokom maja meseca, u saradnji sa poljoprivrednom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organizovali smo seriju obuka na temu higijenskog inženjeringa i dizajna u sektoru prerade smrznutog voća pod nazivom „Čistoća je pola posla“.

U celoj Evropi, hiljade vrsta bolesti se prenose hranom kao rezultat nehigijenski osmišljene opreme za preradu hrane, procesnih linija ili fabrika. Pri tome, Srbija je jedina država u Evropi čije maline podležu dodatnoj kontroli na EU granicama (svaki deseti kamion se kontroliše zbog rizika od norovirusa), i to kao jedan od najvećih proizvođača malina na svetu. Higijenski dizajn je primena odgovarajućih tehnika koji omogućavaju blagovremeno i efikasno čišćenje proizvodnog sistema.

Cilj edukacija za hladnjačare je da doprinese višem stepenu higijene i boljem poštovanju propisa i standarda u ovom sektoru. Predavanja je držao prof. dr Miomir Nikšić, šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, a važan deo treninga održali su i poljoprivredni inspektori, koji su informisali prerađivače o obavezujućim pravilima koja se tiču bezbednosti hrane, dok su najuspešniji hladnjačari su podelili svoja iskustva. Uz treninge i promociju dobrovoljnog pridržavanja propisa, deo programa su bili i upoznavanje sa dobrim proizvodnim praksama i domaćim i svetskim trendovima, kao i kampanja za viši stepen higijene usmerena na proizvođače.

Edukacije „Čistoća je pola posla“ su održane u Arilju (dva puta), Ivanjici i Užicu, gde su nam se pridružili hladnjačari iz Užica, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege i Prijepolja. Tokom svih treninga, hladnjačari su pokazali veliko interesovanje za higijenski dizajn i njegovu primenu, jer doprinosi bezbednijoj proizvodnji i konkurentnijem biznisu. Program se nastavlja u jesen 2019.
Poslednje vesti
TOP