USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Higijenski dizajn za proizvođače hrane i „Pitajte inspektore“ na Belgrade Food Show

Drugi po redu Belgrade Food Show, jedinstven konferencijsko-izložbeni događaj koji na jednom mestu okuplja odabrane proizvođače visokokvalitetne hrane i pića iz Srbije i regiona i velike međunarodne kupce i distributere, održan je 10. i 11. oktobra u Beogradu.

Kako je jedan od suštinskih motiva i tema ovog događaja kvalitet prehrambenih proizvoda i unapređenje biznisa proizvođača, ove godine, dve redovne aktivnosti USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj bile su deo konferencijskog programa: predavanje prof. dr Miomira Nikšića o higijenskom dizanju i inženjeringu i specijalno izdanje Dana otvorenih vrata sa inspektorima.

Profesor Nikšić, šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, slikovito je zainteresovanim proizvođačima predstavio opasnosti od kontaminacije i približio pojam i važnost higijenskog inženjeringa, bezbedne proizvodne opreme i njene sertifikacije. Pojasnio je kakva oprema čini čišćenje pogona efikasnim i značajno povećava nivo bezbednosti, kao i na šta treba da obrate pažnju prilikom kupovine i odabira opreme, na primer preko interneta.

Nakon toga, usledila je prilika za proizvođače da imaju otvoren razgovor „jedan na jedan“ sa predstavnicima Veterinarske, Poljoprivredne i Fitosanitarne inspekcije (u programu prigodno nazvana „Pitajte inspektore“) – da postave bilo koje pitanje, dobiju konkretne savete i porazgovaraju o izazovima poslovanja.

Belgrade Food Show organizuje Asocijacija za promociju srpske hrane, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Poslednje vesti
TOP