USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Bezbednost hrane i izvozne procedure na Agro Belgrade sajmu

Od 30. januara do 1. februara 2020, u Beogradu je održan međunarodni sajam Agro Belgrade, vodeći sajamsko – konferencijski događaj iz oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva za region Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope koji okuplja najveće srpske kompanije ove industrije i većinu poljoprivrednih zadruga. Agro Belgrade je organizovan uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, dok je USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj organizovao jedan od panela.

Razgovor na temu „Inspekcije – bezbednost hrane i izvozne procedure“ je vodila Sanela Lukić, naš stručnjak u oblasti unapređenja poslovnog okruženja, a o izazovima pred srpskim izvoznicima i unapređenjima u oblasti bezbednosti i izvoza hrane govorili su Nenad Vujović, pomoćnik ministra i rukovodilac Sektora poljoprivredne inspekcije, Ivan Tomašev, šef Odseka granične fitosanitarne inspekcije, Slađana Lukić, načelnica Odeljenja za zdravlje bilja i biljni karantin, Vladimir Milosavljević, vlasnik i direktor kompanije Dotika i Branko Todorović, direktor Sektora carinskog zastupanja u kompaniji Milšped. Nakon korisnog i ohrabrujućeg razgovora o aktuelnom stanju, tekućim aktivnostima i planovima za budućnost, panelisti su se složili da su pojednostavljenje procedura, digitalizacija, pravovremena informisanost izvoznika i unapređenje infrastrukture ključni faktori na koje Srbija treba da se fokusira kako bi olakšala izvoz smrznutog i svežeg voća i povrća. Kao posebno pozitivni napori u pravcu unapređenja sigurnosti proizvoda i olakšavanja izvoza, navedeni su rad nacionalnih referentnih laboratorija, konstantno praćenje EU regulative i usklađivanje naših propisa, kao i rad na digitalizaciji procedura i povećanju propusnosti graničnih prelaza.

Ovaj panel je deo ukupnih aktivnosti Projekta na unapređenju poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća, što između ostalog obuhvata i podršku digitalizaciju i pojednostavljenje procedura inspekcijskog nadzora, uz jačanje dobrovoljnog poštovanja propisa.

Latest news
TOP