USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj

60 godina Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju

U petak, 29. novembra, Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta, obeležio je 60 godina svog postojanja u prisustvu brojnih zvanica, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i predstavnika USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, kao i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Proslava jubileja vodeće naučne i obrazovne institucije iz oblasti proizvodnje i bezbednosti hrane, okupila je preko 500 zvanica i predstavnika naučne zajednice, bivših i sadašnjih studenata, kao i veliki broj kompanija iz oblasti prehrambene industrije. U svom otvarajućem govoru, Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, istakla je značaj uloge koju ova institucija ima za jačanje veze obrazovanja i samog tržišta, stvaranjem novih sertifikovanih kurseva za prehrambenu industriju.

S obzirom da je Srbija najveći proizvođač maline (koja se uglavnom izvozi zamrznuta), saradnja se fokusira na program jačanja kapaciteta srpskih hladnjačara, procene unutrašnjeg rizika kao i inspekcije za ispravnost hrane. USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj sarađuje sa Institutom u oblasti inspekcija hrane, kao i na obezbeđivanju efikasne i sigurne modernizacije proizvoda. S druge strane, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu radi zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom i Institutom za prehrambenu tehnologiju i biohemiju u oblastima razvoja radne snage i poljoprivredne proizvodnje.

Događaj je bio idealna prilika da se nagrade najistaknutiji pojedinci i organizacije iz oblasti, promovišu inovativnost i javna i privatna saradnja, a izložbeni deo poslužio je za predstavljanje postignuća projekata i već dostupnih rešenja za mala i srednja preduzeća.

Oba projekta aktivno rade na jačanju privrednih potencijala Srbije, dok Projekat saradnje za ekonomski razvoj nastavlja saradnju sa renomiranim stručnjacima i ekspertima sa Fakulteta i Instituta, povezujući akademsku zajednicu, javni i privatni sektor u oblasti industrije hrane.

Poslednje vesti
TOP